Zaproszenie
na głodówkę leczniczą w 2017



1- 9 kwietnia 2017

9 dni Bałtykiem

Głodówkę organizujemy jedynie w terminie wiosennym, kiedy to organizm sam według swojego zegara biologicznego podejmuje funkcję oczyszczania.
Każdy inny termin jest niefizjologiczny i powoduje wymuszanie na organizmie innej aktywności, niż to jest zapisane w genach.

Tak więc, jeśli trafiłeś/aś na naszą stronę wcześniej - to masz akurat dużo czasu, aby się do tej ważnej, istotnej celebracji, jaką jest głodówka przygotować.
Im więcej wiemy na temat tego ciekawego, mistycznego wydarzenia tym ciekawiej możemy je przeżyć.

Osoby, które nie mogą się doczekać, aby zacząć pozytywną pracę w kierunku zdrowia, zapraszamy do zakupienia książki, w której opisaliśmy nasze 12-letnie doświadczenie ze wspólnego głodowania nad morzem "Głodówka Lecznicza, detox, oczyszczanie". Książkę można kupić przesyłając maila z zamówieniem do redakcji: wegetarianski@wegetarianski.pl lub po prostu zrobić wpłatę na nasze konto podane na stronie na sumę 24 zł. książka + 12 zl. koszty przesyłki z wpisaniem tytułu książki na przelewie.

Redakcja miesięcznika Wegetariański Świat zaprasza, już po raz dwudziesty
na 9-dniową głodówkę leczniczą.


Wiosenna głodówka ma na celu oczyszczenie organizmu z toksyn i odnowienie jego sił obronnych. Zapraszamy na nią, przede wszystkim osoby, które czują się zdrowe i te z niewielkimi dolegliwościami zdrowotnymi.

W tym roku gościć nas będzie Hotel Astor: http://www.astorhotel.pl w Jastrzębiej Górze komfortowy obiekt SPA z basenem i kilkoma saunami zlokalizowany 100 metrów od morza.

Ponieważ nasz wiek jest wiekiem rozumu i rozumem większość osób zgłębia i odbiera rzeczywistość - na naszej stronie znajdziecie Państwo mnóstwo informacji medycznych, statystycznych i innych, które przemawiają do rozumu, ale należy też pamiętać, decydując się na głodówkę, że jest to podróż mistyczna do samego siebie, aby porozmawiać ja-ja, znaleźć dystans do spraw i rzeczy, oczyścić nasz duchowy śmietnik - i właśnie do tego należy się przygotować.


Pamiętajmy, że głodówka bazuje na siłach naszego organizmu i nie można jej podejmować, gdy jest on zatruty lekami, słaby.

Czas wiosny sprzyja głodówkom, naturalnemu oczyszczaniu się organizmu z toksyn. Głodówka to terapia, która dobroczynnie wpływa na odnowę i siły witalne całego organizmu, odświeża organizm, odtruwa go z nazbieranych odpadów i pozwala rozpocząć rok z nowymi siłami.
Nie warto też czekać z głodówką, aż zachorujemy. Organizm, przez cały czas stara się niwelować zaburzenia, niedyspozycje i niedomagania, które przeszkadzają mu funkcjonować. Istnieją jednak pewne granice samoleczenia się organizmu. Jeśli w pewnym momencie nie pomożemy mu, przynajmniej przy wyrzuceniu odpadów, jego mobilność może się załamać.

W przeszłości post stanowił jedną z najstarszych, naturalną metodę leczniczą. Był także czasem oczyszczenia, nabierania sił witalnych. Również i późniejsi medycy dostrzegali dobrodziejstwa okresowego powstrzymywania się od jedzenia. Plutarch zwykł mawiać: zamiast w chorobie brać leki, lepiej głodować, choćby i jeden dzień.
Paracelsus uważał głodowanie za największe lekarstwo.
Dzisiaj, po dobie wiary w potężne, zbrojne w nowoczesną aparaturę medyczną ramię medycyny, po dobie pigułek na wszystko, pacjenci i niektórzy lekarze zwracają się znów do głodówek leczniczych. A medycyna odkrywa coraz to inne ich rewelacyjne działanie.

Aby głodówka była pożyteczna dla organizmu, należy się do niej odpowiednio przygotować.
Zaakceptować niedogodności, które ze sobą niesie, nie bać się jej i cieszyć się z korzyści zdrowotnych. Ważne jest, aby tak zaplanować sobie te kilkanaście dni, aby nic nam w tym czasie nie przeszkadzało. Zająć się jedynie słuchaniem własnego organizmu i wspomaganiem go. A przy uważnym słuchaniu można wiele się dowiedzieć na przyszłość.

W programie: codzienne wykłady dotyczące zdrowego życia i odżywiania, leczenia postem, a także konsultacje indywidualne kolejno dla wszystkich uczestników.

Opiekę medyczną nad turnusem będzie sprawował doktor Paweł Błaszczyszyn, absolwent warszawskiej A.M. Specjalista w zakresie akupunktury, homeopatii, irydologii, psychoterapii oraz różnych technik medycyny manualnej i masażu. Kierownik Warszawskiego Centrum Medycyny Naturalnej KOMED, w którym pracuje od 1990 roku.
Doktor jest propagatorem zdrowego stylu życia i ruchu. Autorem licznych artykułów i uczestnikiem programów radiowych i telewizyjnych poświęconych medycynie naturalnej. Od 25 lat wegetarianin. Ilustrator książek, satyryk, malarz, ogrodnik, podróżnik. Uwielbia rower, narty oraz praktykowane od lat Tai-Chi.


Gimnastyka poranna poprawiająca pracę wszystkich narządów i popołudniowe ćwiczenia relaksacyjne z elementami samoleczenia i automasażu będą codziennie poprawiać naszą kondycję i samopoczucie.

Gimnastykę poranną oraz popołudniowe zajęcia relaksacyjne będzie prowadzić Karolina Brzezińska , która ponad osiem lat podążała drogą uzdrawiania MA-URI, odkrywając sztukę w dotyku, oddechu, tańcu i medytacji.
Karolina jest także wizjonerką, tancerką oraz aktorką. Przez wiele lat pracowała zawodowo w teatrze, zafascynowana najdoskonalszym instrumentem jakim jest Ciało. W swoich poszukiwaniach i fascynacjach odkryła polinezyjską pracę z ciałem, a także jogę. Od urodzenia wegetarianka. Propagatorka zdrowego odżywania i zdrowego stylu życia. Prowadzi w Warszawie jogę.

Stefan Poprawa znany z wielu eko-imprez - mistrz kuchni makrobiotycznej będzie przygotowywać posiłki dla dyskretnie jedzących, czyli dla Obserwatorów Głodówkowych i prowadzących zajęcia.
Stefan Poprawa poprowadzi warsztat masażu shiatsu i warsztat-spotkanie z makrobiotyką.
Stefan jest znawcą żywności ekologicznej i wegetariańskiej, popularyzatorem tematyki profilaktyki zdrowotnej, gotowania makrobiotycznego i organizatorem imprez promujących zdrowy styl życia. Jest także poetą i mistrzem gry na flecie. Inspiracje do gry czerpie ze świata swoich wewnętrznych przeżyć. Uczestnikom zaprezentuje utwory ze swojej autorskiej płyty inspirowanej pobytem na Hawajach.

Turnusem opiekować się będzie Agnieszka Olędzka - redaktor naczelna miesięcznika Wegetariański Świat, który założyła w 1994 roku i prowadzi go do dziś w zmiennych kolejach losu. W 1985 ukończyła na UW dziennikarstwo, pracowała w różnych redakcjach pisząc o ekologii, środowisku, zdrowiu. W 1999 zorganizowała pierwszy w Polsce turnus głodówkowy, który kontynuowany jest co roku, zawsze na wiosnę, nad morzem. Autorka książek o zdrowej kuchni: Kuchnia wegańska. Wegetarianka i ekolożka z przekonania.

Do dyspozycji uczestników codziennie wieczorem sauna.

Rozmowy w kręgu mające pomóc w wyrzucaniu toksyn nie tylko fizycznych. W ciągu dnia - marsze i odpowiednio dobrane ćwiczenia na plaży. Oglądanie ciekawych filmów wideo, ogniska, spacery, stała, całodobowa opieka lekarska.

W tym okresie występuje najsilniejsze stężenie dobroczynnie działającego na nasz organizm jodu w powietrzu, tak więc przy okazji można będzie zaopatrzyć się na cały rok w ten ważny pierwiastek.

Koszt pobytu dla głodówkowiczów uwzględniający: zakwaterowanie w pokoju 2-osobowym z łazienką (jeśli ktoś życzy sobie pokój 1-osobowy to dopłata wynosi 300 zł), wszystkie wymienione zajęcia, codzienne wykłady, opiekę lekarską (każdy uczestnik będzie indywidualnie zbadany), saunę
- wynosi 1900 zł.

Uwaga. W tym roku również jak w latach ubiegłych (bardzo sprawdziła się ta forma obecności dla niezdecydowanych) proponujemy specjalną formę pobytu na naszej głodówce - jako obserwator. Taki status pozwoli bez stresu zbliżyć się do tematu osobom niezdecydowanym. Co roku dzwoni do nas wiele osób i z drżeniem w głosie pyta, czy uda im się przetrwać te 10 dni bez jedzenia. Niektórzy nawet zapisują się, ale pod wpływem rad przyjaciół, ubolewań rodziny, czy innych strachów wycofują się. Z grupy głodówkowiczów kilka osób nie wytrzymuje głodu, a dla kilku nie jest on najlepszą formą terapii, czy też dłuższa głodówka jest wręcz przeciwwskazana. Tak więc, nauczeni doświadczeniem lat ubiegłych przy grupie głodówkowej tworzymy grupę jedzących zdrowo obserwatorów.
Dieta, którą będziemy stosować będzie dobierana indywidualnie na miejscu i opierać się będzie głównie na warzywach, ziarnach w zrównoważonych, odpowiednich proporcjach, które pozwolą łagodnie oczyścić organizm na wiosnę, a jeśli mamy nadwagę - to ją zredukować. Prowadzi do rewitalizacji i odnowy całego organizmu. Zajęcia wspólnie z głodówkowiczami.

Koszt wyżywienia dla Obserwatorów Głodówkowych, czyli 3 makrobiotyczne posiłki dziennie
wynosi 9 dni x 45,0 zł = 405 zł.

Zdecydowanych prosimy o zgłaszanie się do nas mailem: wegetarianski@wegetarianski.pl i po uzyskaniu odpowiedzi wpłacanie zaliczki 500 zł. Zgłoszenie + zaliczka rezerwują miejsce.

Do zobaczenia nad morzem wiosną 2017 roku!
redakcja




- [str. główna] - [jak się przygotować] - [przebywanie na głódówce] - [głodówka w religiach] - [znani o głodówkach] - [fragment dziennika] - [wychodzeniez głodówki] - [kartki z poprzednich głodówek] - [pytania i wątpliwości] - [o nas] - [zaproszenie na głodówkę] - [zgłoszenia] - [zaproszenie na odchudzanie] - [polecane artykuły] - [kontakt] -